English Swedish Danish Norwegian Finnish
Logga in

Glömt lösenord?

Inbjudan till muséer, stads- och kommunarkiv

Sedan Örebro stadsarkiv lanserade sitt digitala bildarkiv 2009 har nu över 34 000 fotografier från gångna tiders Örebro gjorts sökbara på webben. Bilder på omgivningar, arbetsplatsbilder, skolfoton med mera finns i bildarkivet. Redan första året hade man fler än 1.000.000 (en miljon) bildvisningar. I ett nära samarbete har Trifolium hjälpt Örebro stadsarkiv att ta fram en bildarkivslösning enligt Örebros krav.

2013-03-13

Bilder och dokument i arkiven är gemensamma tillgångar, men svåra att komma åt för allmänheten. Bildbeställningar och forskningsbehov tar också tid att hantera för arkiven. Värdet av de här dolda skatterna minskar förstås om man inte har dem lätt sökbara när man behöver, eller inte kan distribuera dem enkelt till mottagare som vill ha dem. Webbaserade bildarkiv är ett hjälpmedel för att göra arkiven levande. Det handlar om att katalogisera, ordna, söka, bearbeta och distribuera bilder, texter, pdfer och mycket annat i ett modernt mediaarkiv.

Trifolium har lång erfarenhet av att implementera mediaarkiv hos offentlig verksamhet och företag. Vi tänkte dela med oss av lite exempel och resonemang kring vad man behöver tänka på (och vad man slipper tänka på!). Det kan hända att du blir förvånad över hur lätt det trots allt är att komma igång.

Ur innehållet:

  • Vad krävs för att komma igång? Från ax till limpa.
  • Är det krångligt att ersätta gamla arkivsystem?
  • Är det mycket jobb att driva ett digitalt mediaarkiv?
  • Hur får man enklast ut materialet till allmänhet och andra intressenter?
  • Kan andra avdelningar och förvaltningar använda bildarkivet?
  • Vad säger IT-avdelningen om digitala bildarkiv?
  • Vi visar intressanta funktioner såsom
+ statistik
+ vattenstämpel
+ geotaggning

Vi vänder oss till dig som är: Kommunarkivarie, Informatör, Bildredaktör, Marknadskommunikatör, Grafisk formgivare eller Webbansvarig.

Välkommen!